perjantai 13. kesäkuuta 2014

Verhot vaihtoon


Viime keväänä kyllästyin verhoihini ja laitoin ne nettimyyntiin, kerralla lähes kaikki. Monet menivätkin kaupaksi ja olin asianlaitaan oikein tyytyväinen, kunnes tyhjät ikkunat alkoivat vähitellen vaatia korjausta asiaan. Makuuhuoneen ja ompeluhuoneen verhoista olen kertonut jo aikaisemmin, nyt on vihdoin olohuoneen vuoro.

Verhojen mallin tuumailin valmiiksi jo aiemmin, viereistä ompeluhuonetta sisustaessani. Päätin tehdä ikkunoiden eteen rullakapat kevyestä kankaasta ja sivuille hyvin laskeutuvat pitkät verhot.

Vaikeinta oli päättää, olisivatko verhot voimakkaan väriset - kuten terra tai poltettu oranssi - vaiko maltillisemmat. Tyttären ohjauksessa päädyin siihen, että vaaleat verhot tasapainottavat ja antavat tilaa huonekalujen väreille. Kankaat ostettiin samalla kertaa, jotta ne varmasti sopivat toisiinsa.

Ensin ompelin pitkät verhot, ne valmistuivat nopeasti. Sivuissa on reilun sentin levyiset kaksinkertaiset käänteet, ylhäällä kolmisen senttiä. Alareunat olivatkin jännittävämmät. Verhot oli kaupassa leikattu reilusti erimittaisiksi, mikä tietysti selvisi vasta toisen verhon kohdalla. Onneksi etenin kerrankin niin, että ripustin kunkin verhon paikalleen ennen alakäänteen ompelua, merkitsin oikean pituuden neuloilla ja vasta sitten käänsin ja ompelin. Samalla huomasin, että sivut vetävät melko reilusti, joten jätin alakäänteen sivuista hieman matalammaksi.


Rullakapat joutuivat jonkin aikaa odottelemaan inspiraatiota sekä sopivien pahvirullien löytämistä. Ensin valmistui suuren ikkunan täysleveä verho. Valmiiksi leveydeksi tuli 202 cm ja korkeudeksi 210 cm. Kevät- ja kesäauringon paistaessa pidän tätä verhoa myös alaslaskettuna. Se tulee kauniisti verholaudan eteen, rullan jäädessä juuri sen alapuolelle.

Toiseen ikkunaan tein kaksi kapeampaa rullakappaa, eri verhokiskoille, jotta tuuletusikkunan käyttö on kätevää. Valmiiksi leveydeksi tuli 96 cm. Kaikkien kappojen sivuissa ja yläreunassa on kaksinkertaiset 3,5 cm levyiset käänteet, ilman siksak-huolittelua. Alareunoihin tuli huolittelu ja noin 11 cm korkuinen kuja pahvirullaa varten - sen verran reilu, että rulla lähtee mukavasti pois, kun on aika pestä verhot.

Eniten kärsivällisyyttäni koetteli solmiamisnauhojen ompelu. Niitä on leveässä verhossa kolme paria ja kapeissa verhoissa kaksi, siis yhteensä 14 nauhaa. Valmis leveys on 3,5 cm ja pituus 220 cm.

Silitin nauhat ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten kummankin laidan vielä puoliksi, kääntäen päät samalla. Kangas on siis nelinkerroin ja ilman huolittelua nämäkin. Sitten neulaus ja kaikkien reunojen ompelu.

Pahvirullat ostin kangaskaupasta, valitsin 5,5 cm paksuiset ja mahdollisimman kevyet. Päällystin rullat verhokankaalla sekä päistään että koko pituudeltaan, jotta ne eivät näkyisi ohuen kankaan läpi, kun verhot ovat alhaalla. Pyöreät päätypalat olisivat hyvin voineet olla kaksinkertaisestakin kankaasta.

Liimaus tuotti kömpelön tuloksen, joten päädyin hattivatti-tekniikkaan. Ompelin rullille yhdet hattivatit pyöreästä päätypalasta ja lähes rullan  pituisesta kaitaleesta, sekä toiset lyhyellä kaitaleella. Saumavarat asettelin neuloilla.

Pujotin rullan pitkään hattivattiin ja kiristin kankaan sopivaksi nastoilla. Lyhyt hattivatti toiseen päähän, kankaiden asettelu kauniisti päällekkäin ja  kiinnitys toisiinsa ompelemalla. Lopuksi nastat ja neulat pois, rullat verhojen alakäänteisiin ja kiinnitys sopivalle korkeudelle.

Melkomoinen työ, mutta kauneimmat verhoni koskaan!

Rullakappa: Ginger-pellava, 50% pellava, 50% polyesteri, Eurokangas
Suorat verhot: Tata, 100% polyesteri, Eurokangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti