tiistai 27. lokakuuta 2015

Kurpitsalyhdyt


No nyt on, ihan sellaiset oikeat! Kurpitsalyhdyt, itse kasvatetut ja kaiverretut. Eikä se niin vaikeaa ollut.

Kasvatusosuus sisältää kastelua ja ihmettelyä.

Keväällä otetaan yksi siemen, istutetaan se mullan kanssa pieneen purkkiin ja kasvatetaan taimeksi. Näitä kannattaa tehdä useampia, ylimääräiset voi aina lahjoittaa ystäville. Alkukesästä taimet siirretään puutarhalle, kun ei ole enää yökylmiä. Kesän mittaan hämmästellään, kuinka mahdottomasti ne tekevät vartta ja lehtiä. Syksyllä etsitään piiloutuneet kurpitsat ja korjataan sato  juuri ennen yöpakkasia. Pyhäinpäivään asti kypsytellään keittiössä omenoiden kanssa, pienen liinan alla.
 
Taiteellinen osuus sisältää sommittelua, piirtämistä ja leikkaamista.

Hattu leikataan irti ja kurpitsa tyhjennetään, varoen kolhimasta sitä. Hedelmälihasta kiehautetaan ja tehosekoitetaan sosetta. Siemenet paahdetaan suolan ja oliiviöljyn kera. Tyhjä kurpitsa sekä hattu huuhdellaan etikalla, jotta lyhty säilyy pidempään. Ja vihdoin kaiverretaan piirroksen mukaan silmät, nenä sekä suu.














Hieno lyhty asetetaan näkyvälle paikalle ihailtavaksi, ja kynttilään tuikataan tuli.

Happy Halloween!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti