perjantai 6. tammikuuta 2017

Pyykkikassi

Pyykkikassi

Puutarhan verannalla on oivallinen pyykkikassin paikka. Vain kiva kassi on puuttunut. Rento ja reilun kokoinen, hyvä kuljettaa pyörällä - eikä haittaa, jos siinä on sinistä.

Otin mitat hyvänkokoisesta kassista ja ryhdyin etsiskelemään sopivia kankaita - tukevaa, konstailematonta puuvillaa. Ompelupöydältä rikkinäiset farkut, kangaskorista mummokärryn ruutufarkkua, erään sohvan luonnonvaaleaa verhoilukangasta, veljenvaimon verhotilkkuja sekä isoäidin senkin laatikoihin ostettua vaaleaa paksua puuvillaa. Kantohihnaksi löytyi laatikosta valmista leveää puuvillanauhaa.

Vuorikankaaksi löysin juuri riittävästi vaaleaa ulkoilukangasta, olisikohan samaa kuin ruusulaukun sisätaskuissa. Vetoketjurasiasta löytyi sopivan mittainen piiloketju, vaaleansininen. Halusin kassiin nimittäin ison sisätaskun, pikkupyykeille, jotka ei ole niin likaisia.

Hirsimökkitekniikka oli luonteva valinta tähänkin. Se on helppo tehdä ja minusta kivan näköinen. Leikkasin ja ompelin melko suurpiirteisesti, että työ joutuisi. Tilkut olivat kymmenen sentin levyisiä. Kappaleista tein niin suuret,  että ne riittivät myös sivuiksi ja pohjaksi. Pohjaan tuleviin tilkkuihin silitin ensin tukikangasta ja kiinnitin sen myös ompeleella.

Kun kappaleet olivat valmiit, leikkasin ne samankokoisiksi neliöiksi ja yhdistin toisiinsa. Ompelin reunoja edeltäviin saumoihin reilut kanttaukset, jotka tekivät kassista ryhdikkään. Reunimmaiset tilkut toimivat näin sivuina ja pohjana. Kantohihnan päät ompelin paikalleen kassin yläkäänteeseen, tällä kertaa kassin sisäpuolelle.

Ompelin vuorikankaasta sopivankokoisen pussin. Toiselle sivulle tuli täysleveä tasku, joka suljetaan vetoketjulla. Alakulmiin tein ompeleet niin, että vuoriinkin tuli 15 cm levyinen pohja. Sitten kiinnitin vuorin päällikankaaseen, kantohihnan päät jäivät samalla kivasti piiloon. Käänsin ylävaran ja tikkasin yläreunan. 

Tilkuista tehdyt kappaleet: leveys ja korkeus noin 58 cm.

Valmis kassi: leveys ja korkeus noin 40 cm, sivun ja pohjan leveys 15 cm, kantohihnan leveys 5,5 cm ja pituus 40 cm.


Siinä se nyt odottaa, kesää ja puutarhalle pääsyä. Niinkuin minäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti