sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Riisipiirakat

Riisipiirakat

Tuo lapsuuden herkku, ihanat riisipiirakat. Isoäiti teki sellaisia kämmenen kokoisia, isolle perheelle kun leipoi. Tyttären kanssa on tehty pienempiä, niitä saa sitten syödä useamman. Munavoilla tai ilman.

Tämä ohje on Martoilta. Puuron menekki riippuu piirakoiden koosta. Pienempiä tulee useampia, ohjeen mukaan 26 kpl. Niihin puuro menee melkein kaikki. Jos teet hieman isompia, puuroa jää syötäväksikin.

Kuoritaikina:
2 ¼ dl vettä
1½ rkl rypsiöljyä
1 ¼ tl suolaa
4½ dl ruisjauhoja
1½ dl vehnäjauhoja

Munavoi:
100 g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
neljännespuntti persiljaa
suolaa

Voiteluun:
½ dl sulatettua voita
½ dl vettä
Täyte 1:
8 dl vettä
2 dl puuroriisiä
2 dl laktoositonta ruokakermaa
½-1tl suolaa
1 kananmuna

Täyte 2:
2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl laktoositonta maitoa
½-1tl suolaa
1 kananmuna

Valmista ensin täyte:

Täyte 1: Sekoita kiehuvaan veteen riisi, keitä noin 30 minuuttia, välillä sekoittaen. Lisää joukkoon ruokakerma ja suola. Anna hautua noin 10 minuuttia. Kaada puuro laakeaan astiaan ja tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Täyte 2: Sekoita kiehuvaan veteen riisi, keitä noin 10 minuuttia. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen 30 minuuttia, välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä hautumaan kannen alle noin 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä kuten edellä. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Ja sitten piirakat:

Sekoita puuhaarukalla kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.

Painele levystä juomalasilla kakkaroita, tai punnitse 50 g painoisia.Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla, jos ne joutuvat odottelemaan.

Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla.

Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.Ota kuoria uunipellille leivin-paperin päälle. Levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle, noin sentin paksuudelta, jätä reunoille tyhjää tilaa noin sentti. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.

 Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Voitele nepäältä sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla. Herkuttele hieman jäähtyneenä, munavoin kera. Säilytä jääkaapissa, voit myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti